Konglomerat a granit w kuchni

Konglomerat a granit w kuchni

Konglomerat to najnowszy kamień, który jest mało znany wśród młodych ludzi. Jednak często stosowany jest jako materiał na blat w kuchni. Co jest paradoksem. Konglomerat nie spełnia żadnego kryteria by znaleźć się w kuchni. Jest materiałem, który łatwo porysować nawet zwykłym kluczem od samochodu nie wspominając już o codziennym stosowaniu noży. Jest to spowodowane tym, że nie jest to materiał naturalny lecz sztuczny pokryty żywicą. Kolejną wadą jest cena. Jest to materiał sztuczny i w porównaniu do innych kompozytów jest bardzo droga. Jej wartość jest nawet wyższa od granitu czy marmuru. Cecha charakterystyczną tego kompozytu jest to, że jest w wielu kolorach i z odpowiednia domieszką tworzy kolory, których nie znajdziemy w przyrodzie. Jeżeli chodzi o granit to spełnia on prawie wszystkie kryteria jako materiał na blat w kuchni. Jest miedzy innymi wodoodporny, odporny na wszelkiego rodzaju odpady atmosferyczne, nie ściera się i nie rysuje. Projektanci będą nam proponowali ten pierwszy kompozyt ze względu na modę. Zza granicą wychodzi się z założenia, że dom jest do spania a wszelkie inne czynności wykonuje się na zewnątrz. U nas jest inaczej. Stosując konglomerat ograniczymy się właśnie z traktowania domu jak hotel. Jeżeli nie możemy wykonywać podstawowych czynności w kuchni to po co nam w ogóle blat. Pamiętajmy, że liczy się funkcyjność a nie tylko wygląd.