Kilka słów o wyborze blatu

Kilka słów o wyborze blatu

Blat kuchenny to bardzo istotny element w wystroju kuchennego wnętrza. I to nie tylko pod względem praktycznym, ale też w dużej mierze estetycznym i cenowym. Na rynku są dostępne przeróżne materiały do produkcji blatów kuchennych. Jeżeli podobają Ci się blaty drewniane, najlepiej sprawdzają się te wyprodukowane z drzew liściastych. Takie drewno powinno być klejone, zaolejowane, polakierowane lub pokryte czymś, co dodatkowo zabezpieczy je przed wilgocią. Ogromną zaletą tego materiału jest duża odporność na wodę, chemikalia i wysokie temperatury. Poza tym drewno wygląda bardzo naturalnie i uroczo, jednakże nie da się go łączyć w sposób bezspoinowy. Blaty kamienne najczęściej wykonuje się z granitu, marmuru i trawertynu. Świetnie nadaje się do zagniatania ciasta, z czego gospodynie domowe powinny być bardzo zadowolone. Blaty konglomeratowe składają się z kruszywa kamiennego i żywicy poliestrowej. Grubość materiału wynosi często 30 mm, a jego długość – do 3000 mm. Takie blaty wizualnie przypominają naturalny kamień, a do tego bardzo łatwo można je utrzymać w czystości. Jednakże cena potrafi być bardzo wysoka, a do tego wymagają one impregnacji. Jeżeli zależy Ci na przejrzystej przestrzeni i ciekawym efekcie wizualnym, pomyśl o blacie szklanym. Świetnie nadaje się zwłaszcza szkło olejone, które składa się z dwóch tafli przedzielonych folią.